Минатата недела на објектот на Ликовната академија во центарот на Штип беше изработен нов мурал на површина од приближно 15m². Го изработија шест студенти од трета и четврта година на студиската програма по Класично сликарство, под менторство на проф. Јана Јакимовска, која е воедно и автор на скицата.

За студентите од четврта година ова беше проектна задача по предметот Ѕидно сликарство, а студентите од трета година се приклучија волонтерски и се стекнаа со едно ново искуство за работа во тим.

„Мотивот на муралот е тесно врзан со работата на Ликовната академија на УГД и со она што се случува ,од другата страна на ѕидот’, а ликовниот јазик е свесно поедноставен и стилизиран, за да можат рамноправно во изработката да се вклучат студенти со различни ликовни сензибилитети. Студентите кои работеа на муралот имаа можност да се запознаат со целиот процес на изработка на еден мурал, почнувајќи од пренесување на скица во размер, па сè до завршните финеси” - рече професорката Јакимовска.

Изработката на овој мурал беше дел од активностите врзани со петнаесетгодишниот јубилеј на постоење на Универзитетот „Гоце Делчев“, а истиот се совпадна со десетгодишнината од започнувањето на работа на студиската програма по Класично сликарство.


Технички секретар

М-р Маргарета Алчинова
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
Тел: +389 32 550 474
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Милена Цацковa

Тел: +389 32 550 062

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Секретар

М-р Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 474
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.