Доц. д-р Слободан Милошески од Ликовната академија при УГД ќе одржи самостојна изложба со наслов „Констелации во уметничкиот универзум“. Изложбата ќе се одржи во изложбениот салон на НУ Центар за култура „Ацо Шопов“ - Штип, на 18 декември во 12 часот. На изложбата ќе бидат претставени апстрактни скулптури со различни димензии, кои се дел најновата уметничка продукција на авторот.

„Со оваа постановка, во која има дела и од голем и од мал формат, тој ги потврдува монументалните тенденции во неговиот израз, но не само во формата туку и во уметничкиот, естетскиот и идејниот израз. Неговите дела не се само монументални апстрактно-асоцијативни формации, туку тие се и аксиолошки, вредносни вертикали. Евидентно под влијание на американскиот скулптор Александар Калдер (1898-1976) и неговите ’мобили’, сепак нашиот, ’македонскиот Калдер’ се јавува не како едноставен епигон, туку како самосвоен творечки феномен, кому ’ветрот’ од мобилите на Калдер му служи како инспирација во едрата за наведување на сопствениот уметнички брод“, се вели, меѓу другото, во ликовната критика за оваа изложба напишана од страна на естетичарот професор и философ проф. д-р Трајче Стојанов.

Технички секретар

Снежана Бардарова
Тел: +389 32 550 980
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Милена Цацковa

Тел: +389 32 550 062

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Секретар

Снежана Бардарова
Тел: +389 32 550 980
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.